Tips om effectiever te sparen

We hebben tegenwoordig steeds minder geld achter de hand, waardoor het van belang is dat we weer meer gaan sparen. Dat is in veel gevallen gemakkelijker gezegd dan gedaan, waardoor het verstandig is om gebruik te maken van een aantal tips. Het is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dat een aantal spaartips op een rij gezet heeft. Aan de hand daarvan is het sparen voor een nieuwe koelkast, televisie of auto net iets gemakkelijker, waardoor de kans groter is dat het doel uiteindelijk bereikt wordt. Klik op de volgende link als u zoekt naar tips om geld te besparen.

Spaardoel bepalen en ruimte berekenen

Het is allereerst verstandig om een spaardoel voor ogen te nemen. Gaat het om een nieuwe koelkast, een auto of wellicht een mooie reis? Met een doel voor ogen lukt het sparen beter, aangezien het op ieder moment goed duidelijk is waar het uiteindelijk goed voor is. Het is daarbij natuurlijk verstandig om goed te berekenen hoeveel u kunt sparen en dat eventueel automatisch te doen. Breng goed in kaart wat uw inkomsten zijn, maar haal daar aan de andere kant ook uw vaste lasten en overige uitgaven vanaf. Op die manier blijft er een bepaalde financiële ruimte over, waarmee u vervolgens kunt sparen.

Maak een spaarplan

U wilt een nieuwe fiets, smartphone of scooter? U heeft een doel is om geld te sparen en een overzicht van uw financiële ruimte wilt u weten hoe u dat spaardoel kunt bereiken. Belangrijke tip: Maak een spaarplan heeft inzicht heeft hoelang het duurt voordat het doel is bereikt. Probeer het plan goed in de gaten te houden en eventueel bij te sturen wanneer de inkomsten of uitgaven wijzigen.

Slim sparen door te vergelijken

U kunt slim sparen door spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Het is mogelijk om dat tussen de verschillende aanbieders te doen, maar het is daarnaast verstandig om de spaarrekeningen bij een en dezelfde bank met elkaar te vergelijken. Kies voor een internetspaarrekening wanneer u graag de toegang blijft houden tot uw geld, of kies aan de andere kant juist voor een rekening waarop uw geld vast komt te staan. Met name banksparen is daar een goed voorbeeld van, aangezien u op die manier voor ‘later’ kunt sparen. U kunt er rekening mee houden dat des te ‘vaster’ u spaart, des te hoger de spaarrente zal zijn.

Bouw een buffer op

Een belangrijke spaartip is het opbouwen van een buffer. Je financiële situatie is geen constante factor. U kunt maar beter voorbereid zijn op een terugval in je inkomsten of onverwachte kosten. Zorg er altijd voor dat er een buffer aanwezig is om dit op te vangen. Je kan met een spaarrekening geld reserveren voor bijvoorbeeld een nieuwe auto, wasmachine of een voor een periode waarin er minder geld beschikbaar is. Zo hoeft u nooit een lening af te sluiten tegen een hoge rente om deze zaken te bekostigen. Besluit om eventueel de buffer periodiek aan te vullen zodat het vermogen groeit. Heeft u zelf nog tips om geld te sparen ter aanvulling van dit artikel? Wij ontvangen deze graag van u.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren Nog geen beoordelingen
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *