Sparen of geld lenen?

sparen of lenen

Lenen heeft een aantal voordelen en nadelen. Hetzelfde geldt ook voor sparen. In dit artikel zullen wij beide opties wat beter kijken. Wat kan je beter gaan doen, lenen of sparen? Aan de hand van enkele voorbeelden zul je kunnen zien wat de voordelen en nadelen zijn.

Hoe kan je het beste geld lenen

Allereerst gaan we bekijken wat lenen is. Lenen doe je als je geld nodig hebt. Door een lening af te sluiten krijg je namelijk geld van een geldverstrekker. Dit bedrag wordt in één keer op je rekening gestort. Het moet wel een betaalrekening zijn. Je kunt een lening bij verschillende geldverstrekkers aanvragen. Vaak is dit een Nederlandse bank. Elke bank hanteert weer een ander rentepercentage. Wat een rentepercentage is zullen wij verderop in dit artikel laten zien.

Stel dat je nu 5000 euro wilt lenen. De eerste stap is het zoeken van een geldverstrekker. Hiervoor kun je op zoek naar een Nederlandse bank. Je vraagt aan de bank of je een lening bij hen kunt afsluiten. De bank zal je vertellen of dit mogelijk is of niet op basis van je maandelijkse inkomen. Zoals eerder gezegd hanteert elke bank een andere rente. Aan de hand van een voorbeeld zullen we bekijken waar deze rente voor dient. Stel dat de rente 7% is. Met de bank moet je vervolgens afspreken wat de looptijd van deze lening zal worden. De looptijd is de tijd dat je vastzit aan de lenen, de tijd dat je de lening aan het afbetalen bent. Stel dat je hier 24 maanden over gaat doen. Elke maand ga je dan 208,33 euro betalen aan de bank. Dit doe je dus 24 maanden lang. Aan het eind heb je de gehele lening van 5000 euro terugbetaald aan de geldverstrekker.
Tot nu toe ziet het er aardig uit. Het lijkt alsof lenen alleen maar voordelen heeft. Echter komt er nog wat anders bij kijken. Wij hadden het al eerder over de rente. Als voorbeeld namen we 7%.

Rente lenen

Het grote nadeel van lenen is deze rente, want je gaat hierdoor uiteindelijk meer betalen dan het geleende bedrag van 5000 euro. Elke maand komt er rente bovenop het maandbedrag. In dit voorbeeld is dit ongeveer 14,50. Nou is 14,50 euro per maand niet zo heel veel, maar als je 24 maanden lang 14,50 euro per maand betaald, dan praten we over enkele honderden euro’s. Het grote nadeel van lenen is dus de rente die je moet betalen. Helaas kom je hier niet onderuit bij een lening.

Hoe geld sparen

Nu we hebben gekeken naar de voordelen en nadelen van geld lenen gaan we een andere mogelijkheid bekijken. Je kunt namelijk ook gaan sparen in plaats van geld lenen. Wat zijn nu precies de voordelen en de nadelen van sparen? Dit gaan we aan de hand van een voorbeeld bekijken. Als je geld gaat sparen dan leg je elke maand een bedrag op zij. Het beste kun je gaan sparen door middel van een spaar rekening. In dit voorbeeld spaar je twee jaar lang 125 euro per maand. Elke maand wordt er automatisch 125 euro van je betaalrekening overgemaakt naar je spaarrekening. Na één jaar staat er 1500 euro op je spaar rekening. Stel dat de bank je 4,8% rente uitbetaald per jaar, dan krijg je 72 euro aan rente na het eerste jaar. Dat is precies het voordeel dat je hebt als je gaat sparen, je ontvangt rente van de bank waar je het geld hebt ondergebracht. Na twee jaar heb je 1647 euro op je rekening staan. In totaal heb je 147 euro verdient omdat je het geld bij de bank hebt ondergebracht.

Voordelen lenen en sparen

Wat kun je beter doen, lenen of sparen? Op deze vraag is moeilijk een antwoord te geven. Het hangt helemaal van je eigen situatie af. Heb je snel geld nodig en heb je geen tijd om te wachten? Dan kun je ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Als je over twee jaar pas het geld nodig hebt, dan kan je kiezen voor sparen. Uiteindelijk ben je met sparen voor voordeliger uit dan met lenen. Lenen kost geld, sparen levert geld op.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren 3 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *