Welke berkende voorwaarden zijn er bij sparen?

voorwaarden sparen

Beperkingen van sparen

Er zijn een aantal beperkingen waar je bij een spaarrekening mee te maken kan krijgen. De meest bekende hiervan is wellicht de hogere rente die je krijgt wanneer je een bedrag voor langere tijd vastzet, maar er zijn er nog enkelen. Zo kun je denken aan stortingsbeperkingen, opnamekosten en een rente die pas geld vanaf een bepaald bedrag.

Stortingsbeperkingen

Een normale spaarrekening is er om je kapitaal langzaam te laten groeien door het door de bank te laten beheren. Wanneer je op zoek bent naar een hogere vergoeding voor het kapitaal dat je bij een bank parkeert kun je bijvoorbeeld kiezen voor een spaarrekening met stortingsbeperkingen. Kort gezegd houdt dit in dat je elke maand een vast bedrag op de rekening dient te storten. In de meeste gevallen is dit minimaal 25 tot 50 euro. Naast het minimum geldt er ook een maximum, dat vaak enkele honderden euro’s bedraagt. Wanneer je minder dan het minimum, of meer dan het maximum op je rekening stort zal de bank de spaarrente verlagen. Het is hierdoor niet mogelijk een grote overboeking te doen of zeer onregelmatig te storten. Dit is een rekening die goed past bij mensen die maandelijks een bepaald bedrag apart willen zetten en zo voor een grote uitgave willen sparen.

Opnamekosten

Een tweede beperking kan bestaan uit opnamekosten. Dit betekent dat je een vergoeding betaalt wanneer je geld op wilt nemen. Op deze manier heeft de bank meer garantie dat het geld dat ze in beheer hebben ook bij hen in beheer blijft. Deze extra zekerheid beloont de bank met een hogere rente voor de klant. Meestal betaal je enkele procenten van het opnamebedrag aan opnamekosten wat het onaantrekkelijk maakt om veel geld op te nemen.
Rente vanaf een bepaald bedrag

Over het algemeen houdt de bank het meest van grote bedragen op een spaarrekening. Grote bedragen die ook groot blijven zijn het meest veilig voor de bank. Deze grote stabiele bedragen belonen ze dan ook met een hogere rente. Hierdoor geldt er vaak een hogere rente vanaf een bepaald bedrag. Wanneer je bijvoorbeeld 10.000 euro op de rekening hebt staan gaat er een hoger spaarrentetarief gelden dan wanneer je maar enkele duizenden euro’s op de rekening hebt gestort. Wanneer je weer onder deze 10.000 euro komt zal je terugvallen in de oude rente waardoor je wordt aangemoedigd het hoge bedrag zo lang mogelijk op de rekening te laten staan.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren Nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *