Groen sparen

groensparen

Bij groen sparen weet je dat je geld wordt geïnvesteerd in activiteiten die je steun verdienen. Net als bij een reguliere spaarrekening bepaal je zelf hoeveel en wanneer je spaart. Was er voorheen slechts een select aantal banken waar je duurzaam kon sparen, nu zijn er heel wat meer mogelijkheden. Een aantal duurzame banken biedt naast groene spaarrekeningen ook een betaalrekening, waardoor je gemakkelijk al je bankzaken bij dezelfde bank kunt regelen. De spaarrente wordt overgemaakt voordat deze aan de spaarrekeninghouder wordt uitgekeerd en de spaarder hoeft daarom geen belasting over deze gift te betalen.

Groene rente

De spaarrente bij groene spaarrekeningen en deposito’s hoger dan bij de gewone spaarvarianten. Regelmatig worden er voordelige acties aangeboden die het gemakkelijker en aantrekkelijker maken om de overstap naar een duurzame spaarrekening te maken. Voordat je gaat sparen is het verstandig even naar de voorwaarden van de verschillende groene spaarvormen bij diverse banken te kijken om zeker te weten dat je de spaarvorm kiest die bij je past en die in jouw situatie het meeste voordeel oplevert. Ook zijn er spaarproducten die de mogelijkheid bieden om de spaarrente te schenken aan een aantal goede doelen. Vaak kun je zelf bepalen hoeveel van de spaarrente aan welke instellingen wordt gegeven.

belastingvoordeel

Duurzaam sparen kent fiscale voordelen. Je ontvangt een belastingvoordeel wanneer het spaargeld door je bank geïnvesteerd wordt in duurzame projecten die door de overheid is goedgekeurd. Om te beginnen hoef je in dat geval geen 1,2% belasting over je spaarinkomsten te betalen en bovendien word je door de belastingdienst beloond met een belasting korting van 1,3%.