Wat is duurzaam sparen?

duurzaam sparen

Met een groene spaarrekening wordt spaargeld geïnvesteerd in het milieu en groene duurzame projecten zoals het opwekken van groene energie en het aanleggen van bossen en landbouwgrond. De belasting steunt groen sparen door een voordeel te geven en tegemoet te komen tot een bepaald bedrag. De duurzame vorm van sparen wordt steeds meer populair waardoor het aanbod aan spaarproducten toeneemt. Een groene spaarrekening openen is tegenwoordig niet alleen maar bij duurzame banken mogelijk, daarnaast verschijnen er steeds meer vormen op de markt zoals een groene deposito spaarrekening met een vaste rente. Wil je dus bewust en duurzaam sparen dan is een groene spaarrekening de beste keus.

Duurzame spaarrekening

Je spaargeld wordt geïnvesteerd in groene projecten. Bij een groene spaarrekening kan het spaargeld direct opneembaar zijn, of er wordt gewerkt met een deposito: het spaargeld staat dan voor langere tijd vast. De rente op een groene spaarrekening is vergelijkbaar met een gewone spaarrekening en soms zelfs hoger.

Groen deposito

Een Groen deposito houdt in dat je voor een vastgestelde periode spaart en daarmee milieuprojecten ondersteunt. Wanneer je geld wil opnemen zijn hier opnamekosten aan verbonden. Omdat je je geld voor langere tijd vastzet is de rente hoger. Groene deposito’s worden door een beperkt aantal banken aangeboden.

Groene bankbrief

Een Groene Bankbrief is een waardepapier met een vaste looptijd en een vast rentepercentage. Het gespaarde geld via deze certificaten, wordt alleen geïnvesteerd in goedgekeurde groene projecten die zijn goedgekeurd door de overheid. Je inleg krijg je aan het eind van de looptijd gegarandeerd terug. De groencertificaten maken tevens gebruik van de fiscale vrijstelling voor Groenfondsen en daarom is de spaarrente die op de certificaten wordt ontvangen onbeperkt belastingvrij. Groene bankbrieven worden vooralsnog beperkt aangeboden. Wanneer je geïnteresseerd bent in deze vorm van sparen is het raadzaam regelmatig te kijken welke banken Groene Bankbrieven aanbieden.

Hoogste rente

Er zijn nog weinig aanbieders op de markt met een duurzame spaarrekening. De meest populaire bank met een hoge spaarrente is de ASN Bank. Groen bankieren kan bij de twee bekendste duurzame banken: ASN en Triodos. Ook de meeste grote banken hebben duurzame spaarmogelijkheden, waaronder ING bank, ABN AMRO bank en de Rabobank. Voor een overzicht met groene banken ga naar eerlijkebankwijzer.nl.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren Nog geen beoordelingen
Loading...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *