Hoe werkt het Depositogarantiestelsel?

depositogarantiestelsel

Spaarders in Nederland worden beschermd door het Depositogarantiestelsel. Dit is een stelsel dat spaarders ervan verzekerd dat ze hun spaargeld terug zullen krijgen, al zit hier wel een maximum aan. Op die manier kunnen spaarders worden beschermd tegen banken die omvallen. Ondanks dat dit voor veel mensen wellicht een scenario lijkt dat niet snel waarheid zal worden hebben we tijdens de financiële crisis kunnen zien dat er her en der wel degelijk banken in de problemen kunnen komen. Zonder dit stelsel zou het spaargeld in die gevallen in rook opgaan, waardoor er een hoop moeilijkheden kunnen ontstaan.

Garantstelling door de overheid

Het Depositogarantiestelsel is als het ware niets anders dan een garantstelling door de overheid. De Nederlandse overheid heeft er namelijk voor gezorgd dat het spaargeld vergoed zal worden, wanneer de bank failliet gaat. Op die manier kunnen spaarders er in ieder geval zeker van zijn dat ze hun spaargeld weer netjes in handen zullen krijgen zodra de bank niet langer aan de betalingsverplichting kan voldoen. Het is hierbij wel belangrijk om goed te kijken naar het Depositogarantiestelsel waarbij een bank is aangesloten. Alleen wanneer het gaat om de Nederlandse variant zal de Nederlandse overheid het spaargeld uitkeren, in alle andere gevallen dienen spaarders zich te richten tot andere overheden.

Maximaal €100.000 bij een faillissement

De garantstelling door de Nederlandse overheid door middel van het Depositogarantiestelsel geldt voor de spaartegoeden van spaarrekeningen in Nederland, al zit hier wel een maximum aan. Zo wordt het spaargeld tot maximaal €100.000 vergoed. Voor partners die een en/of rekening hebben geldt een maximale vergoeding van €200.000 op een spaarrekening. Dit komt door het feit dat het maximale bedrag wordt uitgekeerd per rekeninghouder en niet per rekening. Iedereen die bij een Nederlandse bank spaart heeft dus recht op een teruggave van maximaal €100.000. Dit is overigens een maatregel die in 2008 werd ingevoerd, om de onrust op de financiële markten weg te kunnen nemen. Voor die tijd ging het om een maximale vergoeding van €20.000 per rekeninghouder.

Eventuele schulden worden verrekend

Wie naast een spaartegoed ook schulden heeft bij een Nederlandse bank dient er rekening mee te houden dat deze worden verrekend bij het uitkeren op basis van het Depositogarantiestelsel. Zo wordt de eventuele schuld in principe afgetrokken van het spaartegoed. Alleen wanneer er dan een netto spaartegoed overblijft zal dit door de overheid worden uitgekeerd. Uiteraard is de hypotheekschuld uitgesloten van deze regeling, aangezien anders haast iedereen een netto schuld over zou houden.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren Nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *