Geld sparen of beleggen?

sparen of beleggen

Het is een keus waar een ieder vroeg of laat mee te maken kan krijgen: sparen of beleggen. Iedereen heeft natuurlijk het liefst dat zijn of haar kapitaal zo hard mogelijk groeit, zonder hierbij al teveel risico te nemen. Over het algemeen valt er te stellen dat er met sparen een stuk minder risico genomen wordt dan met beleggen. Dat is overigens volledig in lijn met de algemene regel dat meer risico doorgaans een kans op een hoger rendement biedt. Aan de andere kant betekent meer risico natuurlijk ook een grotere kans dat het misgaat en het kapitaal minder hard stijgt, of zelfs slinkt.

Sparen

Er bestaan verschillende manier van sparen. Op een gewone spaarrekening valt in het huidige economische klimaat nauwelijks rente te ontvangen. Een procent of twee is tegenwoordig al heel ruim, iets waar niemand rijk van zal worden. Wanneer de inflatie wordt meegenomen in de berekening zal de uiteindelijke koopkracht nauwelijks toenemen wanneer het geld op een reguliere spaarrekening gestald wordt.
Er bestaan ook zogeheten ‘termijndeposito’s’. Bij deze vorm van sparen wordt het geld voor een afgesproken periode vastgezet, waardoor de bank doorgaans een wat hogere rente aanbiedt. Zeker in economisch betere tijden is dit een leuke manier om te sparen en zo een procent of 5-10% aan rente te ontvangen. Tegenwoordig valt er nauwelijks meer dan 5% rente te krijgen en dan dient het geld ook nog eens 5 of 10 jaar vastgezet te worden. Het grote nadeel hiervan is natuurlijk dat het geld gedurende die periode niet beschikbaar is en er dus geen financieel moeilijkere tijden mee kunnen worden opgevangen.

Beleggen

Over het algemeen valt er te stellen dat het huidige economische klimaat sparen niet echt aantrekkelijk maakt. Geldt dit ook voor beleggen, of is het juist nu de tijd om in te stappen?
Beleggen brengt natuurlijk meer risico met zich mee dan sparen. Aan de andere kant zal het rendement ook gemakkelijk boven de paar procenten van een spaarrekening uitstijgen. Zelfs wanneer er gekozen wordt voor een zeer defensieve beleggingsstrategie kan er gemakkelijk 2-5% aan rendement worden geboekt, zeker nu de economie langzaam weer begint aan te trekken. Het grote risico van beleggen is natuurlijk een crisis als waar we nu inzitten. Wanneer iemand aandelen bezit tijdens het begin van zo’n crisis keldert de waarde en was sparen een beter alternatief geweest. Beleggen valt dus vooral aan te raden voor mensen die het geld niet direct nodig hebben en een waardevermindering kunnen opvangen.

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *