Alles over banksparen

banksparen

Banksparen is een vorm van fiscaal vriendelijk sparen. De spaarvorm is nog niet zo oud: hij werd pas in 2008 op de markt gelanceerd. Met banksparen kunt u fiscaal vriendelijk sparen voor een aanvulling van uw pensioen, voor de aflossing van uw hypotheek, voor een uitvaart of voor een ontslagvergoeding (stamrecht).

Waarom is banksparen op de markt is gezet

Deze nieuwe spaarvorm is uitgevonden om concurrentie tussen banken en verzekeraars te bewerkstelligen. Voordien was het namelijk alleen mogelijk om bij een verzekeraar fiscaal vriendelijk te sparen voor uw oudedagsvoorziening. Banksparen heeft de monopoliepositie van de verzekeraars doorbroken en de concurrentie met lijfrentepolissen in gang gezet. En daar plukt u natuurlijk de vruchten van.

Voordelen van banksparen?

Voordelen van banksparen zijn er genoeg! Zo kunt u met banksparen tegen een relatief hoge rente sparen voor later. Daarnaast heeft u met banksparen recht op belastingvoordeel. U dient dan natuurlijk wel te voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld om voor belastingvoordeel in aanmerking te komen. Zo dient u bij het banksparen voor uw pensioen een aantoonbaar pensioentekort hebben en moet u voor banksparen voor uw hypotheek het gespaarde geld gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek. Dit laatste geldt ook voor banksparen voor een uitvaart of een gouden handdruk.

Uitleg banksparen

Indien u bankspaart, heeft u de beschikking over een geblokkeerde spaarrekening waarop u periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) geld wegzet. Ook is het mogelijk om banksparen in de vorm van beleggen te doen. Dat noemt men feitelijk bankbeleggen. U stort het geld dan op een geblokkeerde beleggingsrekening. Omdat zowel de spaar- als de beleggingsrekening geblokkeerd zijn, kunt u uw geld niet tussentijds van de rekening halen.

Spaarrentes

De rente voor banksparen ligt erg hoog, meestal rond de 3% per jaar. Er zijn uitschieters naar 2% en 4,5%. Natuurlijk verschilt de spaarrente per bank en is deze afhankelijk van de vorm: variabel of vast. Vaste rentetarieven voor banksparen liggen doorgaans lager maar bieden u meer zekerheid. Zoals de naam al zegt: variabele rentetarieven kunnen fluctueren, maar liggen bij de start vaak een stuk hoger dan de vaste rentevarianten. Spaarrentes vergelijken vraagt dus om wat verdieping. U zult er goed aan doen om voor uzelf te bepalen welke spaarvorm bij u past en om vervolgens een geschikte bank uit te zoeken. Dan zult u waarschijnlijk altijd het voor u hoogste rendement behalen.

risico’s van banksparen

Aan ieder financieel product kleven risico’s, dus ook aan banksparen. Maar wie een beetje oplet en de risico’s van banksparen in het oog houdt, kan veel plezier hebben van zijn gespaarde tegoed. Denkt u bij banksparen voor uw pensioen bijvoorbeeld aan het zogenaamde langlevenrisico, dat inhoudt dat u geen geld uitgekeerd krijgt als de afgesproken termijn voor uitbetaling voorbij is maar u nog wel in leven bent.
Als het over banksparen voor uw hypotheek gaat, doet u er goed aan rekening te houden met het gegeven dat u de overlijdensrisicoverzekering apart moet afsluiten. En tot slot, houd altijd de voorwaarden van de banken in de gaten. Vraag offertes bij verschillende banken aan, vergelijk de voorwaarden en kies voor de voorwaarden die het best aansluiten bij uw ideeën. Zo voorkomt u ongewenste verrassingen.